crwdns2894164:0crwdne2894164:0

Model A1297 Unibody: Early 2009, Mid 2009, Mid 2010, Early 2011 & Late 2011

crwdns2886949:0532crwdne2886949:0 crwdns2858137:0crwdne2858137:0

Optical Bay SATA Hard Drive Enclosure can't be recognized?

I brought 9.5 mm SATA Optical Bay SATA Hard Drive Enclosure and equiped SSD (crucial Real SSD C300). Then I attached the enclosure unit in place of Optical drive, but MacBook can't recognize this SSD drive. I was pushing "Option" key in booting, no drive icon appeared.

Although I equiped SATA HDD (Segate 320GB HDD) to enclosure unit and attached it, MacBook can recoqnize this HDD.

I tried two SSDs, but neither can't be recognized by MacBook. I also tried to attach these SSD to 2.5 HDD connector (next to battery), then MacBook recognized this SSD.

What should I do ?

crwdns2893858:0crwdne2893858:0 crwdns2893862:0crwdne2893862:0

crwdns2894050:0crwdne2894050:0

crwdns2889612:0crwdne2889612:0 2
crwdns2892346:0crwdne2892346:0

crwdns2886779:03crwdne2886779:0

crwdns2893814:0crwdne2893814:0

You're going to have to format the drives for use. Get a Snow Leopard DVD, and boot it pressing C or Option and selecting the DVD.

After you get it booted, you'll want to look under Applications or Utilities, and select Disk Utility. After you load it, you will need to wait for it to recognize the drive/s. That said, it can detect which ones need to be initialized in some cases, but not all so be careful if it doesn't. You will want to format in MacOS Extended (Journaled).

crwdns2894046:0crwdne2894046:0

crwdns2889612:0crwdne2889612:0 3

crwdns2893872:0crwdne2893872:0:

+ Good answer explaining what to do, and the steps required to do it.

crwdns2893770:0crwdnd2893770:0crwdne2893770:0

In "disk utility", the drive which doesn't work isn't appear in the disk list when this drive is connected to the connector which was used by optical bay.

But I connect this drive to 2.5 HDD connector (next to battery), this drive appears in the disk list of "disk utility".

crwdns2893770:0crwdnd2893770:0crwdne2893770:0

If the disk utility finds the drive in the enclosure use your install disk to format it and then try again in the optical bay.

crwdns2893770:0crwdnd2893770:0crwdne2893770:0

crwdns2892346:0crwdne2892346:0

I have the same problem - neither the SSD or a 7200 RPM 3.0Gbps HDD will work on the optical SATA port, but work fine on the regular slot.

Oddly Apple aren't that interested in helping :-)

crwdns2894046:0crwdne2894046:0

crwdns2889612:0crwdne2889612:0 0

crwdns2893872:0crwdne2893872:0:

Contact ifixt sales directly

crwdns2893770:0crwdnd2893770:0crwdne2893770:0

crwdns2892346:0crwdne2892346:0

Similar problem here. I can hear the hard disk spinning, but the enclosure doesn't even show up in System Profiler. Any solutions?

crwdns2894046:0crwdne2894046:0

crwdns2889612:0crwdne2889612:0 0

crwdns2893872:0crwdne2893872:0:

contact ifxit directly

crwdns2893770:0crwdnd2893770:0crwdne2893770:0

crwdns2892346:0crwdne2892346:0

crwdns2893896:0crwdne2893896:0

Hiroki Kashiwazaki crwdns2893898:0crwdne2893898:0
crwdns2894754:0crwdne2894754:0:

crwdns2894766:024crwdne2894766:0 0

crwdns2894768:07crwdne2894768:0 0

crwdns2894768:030crwdne2894768:0 3

crwdns2894770:0crwdne2894770:0 3,930